فهرست مطالب

دو ماهنامه سلامت کار ایران
سال نوزدهم شماره 1 (فروردین و اردیبهشت 1401)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/10
  • تعداد عناوین: 21
|
  • پوریا عطائی، سمیه مرادحاصلی*، مسعود مطلبی قاین صفحه 1
    زمینه و هدف

    در سراسر جهان کشاورزی یکی از مشاغل مهم و در عین حال پر حادثه به شمار می رود. رفتار سلامت حرفه ای از جمله مهم ترین، عواملی است که بر بروز حوادث و بیماری های ناشی از کار کشاورزی موثر است. لذا، هدف مطالعه حاضر بررسی نوع شناسی نگرش و رفتار سلامت حرفه ای کشاورزان استان کرمانشاه، ایران بود.

    روش بررسی

    تحقیق حاضر به شیوه توصیفی- پیمایشی انجام شد. جامعه آماری این تحقیق را کشاورزان استان کرمانشاه، ایران (N= 126900) تشکیل دادند که حجم نمونه 382 کشاورز تعیین گردید (n= 382). ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی صوری و محتوایی آن توسط متخصصین بهداشت حرفه ای و پایایی آن از طریق انجام یک مطالعه راهنما و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ تایید گردید. برای گزارش و تجزیه وتحلیل داده ها از ضریب تغییرات، انحراف معیار، میانگین رتبه ای و نیز آزمون تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که کشاورزان از چهار نوع نگرش بوم گرایانه (16/11)، اقتصادگرا (79/13)، کارمحور (38/17) و سلامت محور (29/14) و چهار الگوی رفتاری ساختارمند (73/20)، انگیزشی (27/8)، پیشگیرانه (08/10) و خودمحورانه (25/14) پیرامون سلامت حرفه ای پیروی می کنند. تبیین کل واریانس نگرش ها 34/53 درصد و رفتار  64/56 درصد بود.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت که کشاورزان نگرش های متفاوتی را نسبت به سلامت حرفه ای در محیط کار دارند و براساس آن الگوهای رفتاری متنوعی را در محیط کار بروز می دهند. می توان پیشنهاد داد که دست اندرکاران بخش کشاورزی و بهداشت با مشارکت یکدیگر به تغییر نگرش های مغایر با سلامت حرفه ای کشاورزی بپردازند. برای بروز رفتارهای سلامت حرفه ای اقدامات حمایتی و پشتیبانی بخش دولتی و خصوصی می توانند الگوهای رفتاری کشاورزان را به سمت رفتارهای ساختارمند و پیشگیرانه تغییر دهد.

    کلیدواژگان: تحلیل عاملی اکتشافی، رفتار سلامت حرفه ای، سلامت کشاورزان، کار سالم، کشاورزی
  • رضا آقابابایی، فرشید قربانی*، علیرضا محمد رضایی، مریم فرهادیان صفحه 2
    زمینه و هدف

    اکسید های نیتروژن به عنوان یکی از آلاینده های خطرناک هوا، اثرات زیان آوری بر روی سلامت افراد در محیط های کاری دارند. امروزه اکسیداسیون کاتالیستی در فرآیند حذف اکسید های نیتروژن یکی از روش های کارآمدی است که بخشی از تحقیقات را به خود اختصاص داده است. این پژوهش با هدف بررسی بازده حذف دی اکسید نیتروژن (NO2) توسط کاتالیست های نیکل و نیکل- پلاتین بارگذاری شده بر روی نانو لوله های کربنی چند دیواره از جریان هوا در فرایند اکسیداسیون کاتالیستی، انجام گردید.

    روش

    در این مطالعه تجربی پس از تثبیت نانو ذرات نیکل و نیکل _ پلاتین بر روی بستر نانو لوله های کربنی،  ویژگی های ساختاری و عملکردی کاتالیست ها توسط آنالیز های میکروسکوپ الکترونی (FE-SEM)، پراش اشعه ایکس (XRD)، تبدیل فوریه طیف سنج مادون قرمز (FTIR) و احیا با برنامه دمایی (H2-TPR) مشخص شدند. بازده حذف کاتالیست های سنتز شده در دمای 250 درجه سانتی گراد، سرعت های فضایی 15000و20000 بر ساعت و غلظت های 3000، 4000 و 5000 قسمت در میلیون NO2، مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از آنالیز  FESEMو XRD نشان دادند که قطر نانو لوله های کربنی در محدوده 11 تا 18 نانومتر و اندازه نانوذرات کریستالی نیکل و پلاتین  بر روی بستر کاتالیست ها بین 10 تا 50 نانو متر بود. نتایج حذف کاتالیستی NO2 نشان داد که کاتالیست Ni-Pt/MWCNT در دمای °C250 دارای بیشترین بازده حذف در غلظت ppm3000 و سرعت های فضایی 20000 و 15000 بر ساعت می باشد.

    نتیجه گیری

    مطابق با نتایج مطالعه حاضر، استفاده از نانو لوله های کربنی جهت حذف NO2 از جریان هوا به عنوان پایه کاتالیست، مناسب است. استفاده از کاتالیست های دوفلزی ترکیبی نیکل و پلاتین بارگذاری شده بر روی نانو لوله های کربنی دارای بازده و بهره وری بالایی در جهت حذف NO2 در دما، زمان ماند و غلظت های مختلف آلاینده می باشد.

    کلیدواژگان: نانولوله های کربنی چند دیواره، اکسیداسیون کاتالیستی، دی اکسید نیتروژن، نانو ذرات نیکل، نانو ذرات پلانین
  • جواد وطنی*، سجاد رضایی، زینب حقیقی، سوده محمدی، یوسف فقیه نیا ترشیزی صفحه 3
    زمینه و هدف

    حوادث (رانندگی و  شغلی) برای جامعه، سازمان و همچنین اشخاص ضایعات فراوانی به بار آورده و هزینه های مربوطه ضمن تاثیر سوء بر شاخص های اقتصادی در سطح ملی و سطح خانوار، مانعی در راستای تحقق اهداف از پیش تعیین شده محسوب می شود. مطالعه حاضر عوامل رفتاری مرتبط با حادثه پذیری را در رانندگان خوروهای سواری بررسی نمود و از این رهگذر یک شاخص ممیز و پایا جهت شناسایی رانندگان در معرض خطر ارایه داد. 

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه مورد-شاهدی باهدف پیش بینی عضویت گروهی (رانندگان حادثه پذیر) و تدوین معادله تشخیصی به منظور معرفی شاخص رفتاری حادثه پذیری رانندگان طراحی شده است. کسب اطلاعات توسط پرسشنامه جمعیت شناختی و پرسشنامه استاندارد رفتار رانندگی منچستر که برای جامعه ایرانی اعتباریابی شده است، انجام شد. داده های تحت نرم افزار SPSS V20 با روش های تحلیل واریانس تک و چند متغیری و همچنین تحلیل تمایزات دو گروهی پردازش شد.

    یافته ها

    همانطور که نتایج نشان می دهد، اثر اصلی سابقه تصادف پس از کنترل متغیر مخدوش کننده سن، تاثیر معنی داری بر نمرات زیرمقیاس های اشتباهات، لغزش ها و تخلفات عمدی داشته است که باتوجه به میانگین این گروه ها رانندگان با سابقه تصادف در مقابل گروه بدون تصادف سطوح بالاتری از اشتباهات، لغزش ها و تخلفات عمدی را از خود نشان داده اند.

    نتیجه گیری

    دو گروه رانندگان با و بدون سابقه تصادف از نظر ارتکاب به تخلفات سهوی (انجام اعمال غیرقانونی غیرخشونت آمیز) در یک سطح قرار دارند. مطابق با مجذورهای سهمی اتا[1] (ή 2) می توان گفت بین یک تا هشت درصد از تفاوت های مشاهده شده در دو گروه رانندگان ناشی از تاثیر سابقه تصادف است.

    کلیدواژگان: حادثه پذیری، رانندگان، پرسشنامه منچستر، شاخص رفتاری حوادث
  • اعظم بیابانی، مجتبی ذکایی، محسن فلاحتی*، محدثه نوبرانی صفحه 4
    زمینه وهدف

    آگاهی از یک بیماری می تواند بر نگرش ها و عملکردهای افراد تاثیر بگذارد و نگرش ها و عملکردهای نادرست به طور مستقیم خطر عفونت را افزایش دهد. این مطالعه با هدف  تعیین  وضعیت و ارتباط بین دانش، نگرش و عملکرد  کارکنان صنایع  درباره اقدامات حفاظت فردی موثر بر پیشگیری از ابتلا به covid-19 در  شهر صنعتی کاوه انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی که جهت بررسی دانش، نگرش و عملکرد افراد درباره اقدامات حفاظت فردی موثر در پیشگیری از ابتلا به COVID-19 در ایران در تابستان سال 1399 انجام گردید ،  از پرسش نامه محقق ساخت استفاده شد. در این مطالعه بعد از انتخاب 24 کارخانه در شهر صنعتی ساوه ،500 پرسشنامه در میان کارکنان بصورت نمونه گیری سهمیه ای توزیع شد که پس از جمع آوری و بررسی آنها تعداد 461 عدد  از پرسشنامه ها بصورت کامل پاسخ داده شده و مورد مطالعه قرار گرفت.  در نهایت امتیازات مربوط به هر سه پارامتر محاسبه گردید و جهت بررسی ارتباط آنها از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین سنی افراد شرکت کننده در این مطالعه 6 ± 4/36 سال بود و دارای سابقه کار 6/6 ± 66/12سال بودند و بیش از 87% آنها مرد بودند. مشخص گردید امتیاز مربوط بهدانش درباره ماهیت ویروس نسبت بهدانش درباره اقدامات حفاظتی بیشتر است. بگونه ای که 9/88 % افراد درباره ماهیت ویروسدانش خوبی دارند ولیکن در رابطه با اقدامات حفاظتی 8/71 % افراد در این زیرگروه قرار دارند. بالاترین سطح امتیاز مطلوب مربوط به نگرش آنها بود که 4/92 % را بخود اختصاص داده بوند. در رابطه با عملکرد نیز مشخص گردید 3/80 % افراد دارای عملکرد متوسطی می باشند.

    نتیجه گیری

    دانش افراد درخصوص  ماهیت ویروس کووید 19 بالا بوده ولیکندانش آنان در رابطه با اقدامات بهداشتی بمنظور پیشگیری از این بیماری در سطح پایین تری قرار داشت. با عنایت به این که اکثر افراد اطلاعات مربوط به این بیماری را از طریق تلویزیون دریافت میکردند، تقویت اطلاع رسانی صحیح و به موقع درجهت افزایشدانش و همچنین عملکرد مطلوب افراد جامعه درخصوص پیشگیری از بیماری ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: حفاظت فردی، دانش، نگرش، عملکرد، covid-19
  • سمیه کرمی، حسن تامینی لیچائی*، مسعود مطلبی قاین، کمال اعظم، ابوالقاسم پوررضا صفحه 5
    زمینه و هدف

    اولین قدم برای طراحی یک برنامه ارتقای سلامت در محل کار، ارزیابی نیازها یا تعیین وضعیت موجود می باشد. در ارزیابی یک برنامه دو رویکرد غالب وجود دارد، یکی انجام ارزیابی توسط مجریان برنامه که آن را ارزیابی درونی می نمامیم و دیگری ارزیابی برنامه توسط همگنان یا ارزیابی بیرونی. استفاده از ابزارهای ارزیابی عملکرد به منظور پایش و ارزشیابی اقدامات سلامت امری متداول است. اما مشاهده می گردد به دلیل برخی محدودیت و معذوریت های شغلی و حرفه ای در سازمان ها؛ اغلب این ارزیابی ها کم تاثیر و پر از تعارفات معمول سازمانی می باشد. هدف از این مطالعه سنجش وضعیت ارتقای سلامت محل کار از طریق ارزیابی درونی و ارزیابی بیرونی در سازمان های داوطلب شهر تهران و مقایسه ی نتایج آن به منظور تعیین تفاوت در نتایج بین این دو ارزیابی و بررسی رویکرد های منتهی به انجام بهینه ی ارزیابی های ارتقای سلامت در محل کار سازمان ها می باشد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک مطالعه مقطعی در 30 سازمان داوطلب شهر تهران در سال 1398 صورت گرفته است. داده ها به وسیله ابزار استاندار سنجش وضعیت ارتقای سلامت محل کار که شامل 9 بعد، 30 طبقه و 85 سوال است، گردآوری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای EXCEL و SPSS نسخه 22 و آزمون آماری تی زوجی استفاده شد.

    یافته ها

    از 30 سازمان مورد مطالعه،  (47%) 14 سازمان صنعتی و (53%) 16 سازمان غیر صنعتی بود. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تی زوجی نشان داده که اختلاف میانگین ارزیابی درونی و بیرونی در سازمان های صنعتی 175.071 با انحراف معیار=116.043 و P-value کمتر از 0.05 معنادار و همچنین تمامی ابعاد مورد بررسی توسط ابزار، دارای اختلاف میانگین معنادار بین ارزیابی درونی و بیرونی بود. اختلاف میانگین ارزیابی درونی و بیرونی در سازمان های غیرصنعتی 43 با انحراف معیار 173.775 و P-value= 0.338 معنادار نیست و تنها در دو بعد محیط اجتماعی کار و ارایه خدمات  دارای اختلاف میانگین معنادار بین ارزیابی درونی و بیرونی بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد دست اندرکاران حوزه ی سلامت سازمان ها نسبت به مفاهیم ارتقای سلامت اطلاعات لازم را ندارند، اما در ارزیابی های ارتقای سلامت در محل کار سازمان، اغلب مسیولان مربوطه درصدد نشان دادن وضعیت عملکرد سازمان خود بالاتر از سطح واقعی آن هستند.

    کلیدواژگان: ارتقای سلامت، ارتقای سلامت در محل کار، کار سالم، ارزیابی درونی، ارزیابی بیرونی
  • سعید رحمنی*، علیرضا اکبرزاده باغبان، محمدرضا نظری، محمد قاسمی برومند صفحه 6
    زمینه و هدف

    نور خورشید شامل طیف وسیعی از طول موج های مختلف است و بخش هایی از آن می تواند منجر به آسیب به قسمت های مختلف چشم شود. هدف از این مطالعه بررسی کارایی عینک های آفتابی جهت حذف نورهای مضر با طول موج کوتاه می باشد.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی 56 عینک (112 عدسی) آفتابی که بطور تصادفی از شرکت های واردکننده عینک جمع آوری شده بودند مورد مطالعه قرار گرفت. یک اسپکتروفوتومتر اختصاصی جهت بررسی عبور پرتوهای فرابنفش و نور آبی مورد استفاده قرار گرفت. جهت آنالیز آماری از آزمون های ناپارامتری من ویتنی و کروسکال والیس استفاده شد. سطح معنی داری آزمون P ≤ 0.05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین عبور پرتوهای فرابنفش A وB  به ترتیب 21/1± 16/0و 06/0± 01/0درصد بود. میانگین عبور پرتوهای نور آبی 91/3± 03/10 درصد بود. اثر رنگ های مختلف عدسی ها در عبور نور آبی معنی دار بود (P≤0.001)، داشتن ویژگی پولاروید و میزان عبور نور مریی تاثیر معنی داری بر عبور نور آبی از عدسی عینک ها نداشت.(P=0.3)        

    نتیجه گیری

    کارایی عینک های آفتابی مورد مطالعه در جلوگیری از عبور پرتوهای مضر قابل قبول بوده و عینک های به رنگ قهوه ای بهترین فیلترکننده نور آبی بود.

    کلیدواژگان: عینک آفتابی، پرتو فرابنفش، نور آبی
  • حمیده بیدل، امیرسالار جعفرپیشه، نورالدین قراری، سیامک صبور، علی صالحی سهل آبادی* صفحه 7
    مقدمه

    عوامل زیان آور در محیط کار مثل صدا و استرس گرمایی می توانند بر فعالیت عضلات تاثیرات نامطلوب داشته باشند. این مطالعه باهدف بررسی اثر مواجهه همزمان با صدا و استرس گرمایی بر سطح فعالیت عضلات دو سر بازویی و خم کننده انگشتان دست انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه تجربی بر روی 24 نفر از دانشجویان مرد و در شرایط آزمایشگاهی انجام شد. شرکت کنندگان به صورت تصادفی در سه گروه 8 نفره با سه سطح ترازفشارصوت 75، 85 و 95 دسی بل A و سطوح استرس گرمایی  22،30 و 35 سانتی گراد مواجهه داشتند. سطح فعالیت عضله دوسر بازویی و عضله خم کننده انگشتان در حین انجام فعالیت دستی با استفاده از روش الکترومیوگرافی سطحی اندازه گیری شد. جهت مقایسه سطح فعالیت عضله در شرایط مختلف از RMS(Root Mean Square) نرمال شده عضلات استفاده شد. از آزمون آنالیز واریانس جهت بررسی ارتباط بین متغیرها استفاده شد.

    یافته ها

     میانگین (انحراف معیار) سنی شرکت کنندگان در مطالعه 6/1±21 سال بود. بر اساس میزان فعالیت عضله، شرایط دمای تر گوی سان30 درجه سانتی گراد و سطح تراز فشار صوت 85 دسی بل به عنوان نقاط مرزی در تغییرات سطح فعالیت عضله دوسر بازویی تعیین شد. بیشترین و کمترین سطح فعالیت عضله خم کننده انگشتان به ترتیب در شرایط صوتی 75 و 95 دسی بل مشاهده شد. نتایج بررسی برهمکنش بین مواجهه صوتی و مواجهه با شرایط استرس گرمایی نشان داد که مواجهه توام با هر دو عامل باعث تغییرات معنادار در سطح فعالیت عضلات می شود (P-Value<0.05).

    نتیجه گیری

    مواجهه با صدا و استرس گرمایی در محیط کار بر عملکرد عضلات دوسر بازویی و خم کننده انگشتان اثرگذار است. برای تعیین دقیق تر اثرات مواجهه با صدا و استرس گرمایی بر فعالیت عضلات، انجام مطالعات بیشتر در این زمینه توصیه می شود.

    کلیدواژگان: الکترومیوگرافی، مواجهه صوتی، انقباض ماهیچه، استرس حرارتی
  • حمیدرضا میرشکاری، فرهاد کهرازهی*، محمود شیرازی صفحه 8
    زمینه وهدف

    درعصرحاضر،سرمایه ارزشمند نیروی انسانی، گوی سبقت را از دیگر سرمایه های سازمانی به لحاظ اهمیت ربوده است. این امر موجب شده تا طراحی و تدارک برنامه های گسترده و متنوع جهت رشد و شکوفایی توان تخصصی و حرفه ای کارکنان به بالندگی،رضایت شغلی،دلبستگی و بهبود کیفیت زندگی کاری آنان منجرشود.هدف اصلی این تحقیق بررسی اثربخشی آموزش طرحواره درمانی گروهی بر کیفیت زندگی کاری و رضایت شغلی کارکنان شرکت مهندسی انرژی گستران نیمروز می باشد. 

    روش بررسی

    این پژوهش نیمه تجربی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را، کلیه پرسنل شرکت انرژ ی گستران نیمروزبه تعداد200 نفررادرسال 1399 تشکیل داده اندکه از این تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و بر اساس ملاک های ورودبه پژوهش، و به شیوه تصادفی در دو گروه 15 نفری کنترل و آزمایش به عنوان نمونه پژوهش قرارگرفتند.گروه آزمایش مداخله اموزش طرحواره درمانی را دریافت کردند. ولی گروه کنترل هیچ مداخله ی دریافت نکردند. طرحواره درمانی شامل 10 جلسه 90 دقیقه ای بود.ابزار پژوهش شامل پرسشنامه دموگرافیک ودو پرسشنامه رضایت شغلی بری فیلد و روث در سال (1951)، پرسشنامه کیفیت زندگی کاری والتون (QWL)(1973)بود.داده هابانرم افزارSPSS22موردتجزیه وتحلیل قرارگرفت.

    یافته ها

     یافته های پژوهش نشان داد که پس ازمداخلات ومحاسبات انجام شده وتحلیل نتایج آموزش طرحواره درمانی گروهی منجربه افزایش میانگین نمرات اجزای متغیرکیفیت زندگی کاری (پرداخت منصفانه و کافی (001/0≥P ،54/24=  F)، محیط کاری ایمن و بهداشتی (02/0≥P ،79/5=  F)، توسعه قابلیت های انسانی (001/0≥P ،92/17=  F)، فرصت رشد و امنیت مداوم (001/0≥P ،50/27=  F)، یکپارچگی و انسجام اجتماعی (001/0≥P ،83/12=  F)، قانون گرایی (04/0≥P ،41/4=  F)، فضای کلی زندگی (002/0≥P ،85/11=  F)، وابستگی اجتماعی زندگی کاری (001/0≥P ،78/18=  F) و نمره کلی کیفیت زندگی کاری (001/0≥P ،87/33=  F)  و همچنین افزایش میانگین نمرات متغیر رضایت شغلی (001/0≥P ،55/17=  F) درکارکنان گروه ازمایشی نسبت به گروه کنترل گردید

    نتایج

    باتوجه به نتایج پژوهش،  اموزش طرحواره درمانی گروهی می توانددرکیفیت زندگی کاری ورضایت شغلی کارکنان شرکت، موثرواقع شده وبدین ترتیب سطح بهره وری انان درسازمان افزایش یابد. ودراثراین آموزشها فردیاد می گیردکه پاسخ سازگارانه تری راجایگزین ذهنیت قبلی کند،که این امراحتمالا از میزان استرس و تنیدگی شغلی وی کاسته شده ومیزان رضایت شغلی وکیفیت زندگی کاری اوراافزایش خواهدداد؛ لذا پیشنهاد می شود برگزاری دوره های آموزشی جهت بالا بردن مهارت ها، با افزایش احساس موثر بودن و افزایش میل و انگیزش بیشتر به کار و بهبود کیفیت زندگی کاری  ، ورضایت شغلی به صورت منظم در برنامه کاری کارکنان قرار گیرد و یا درقالب محتواهای آموزشی، مثل پوستر و پیام های آموزشی کوتاه، برای تداوم هرچه بهتر عملکرد کاری و جلوگیری ازهرگونه آسیب ناشی از عدم رضایت شغلی ویاکیفیت زندگی کاری درنظرگرفته شود.(پیشنهادات عملی درپایان نتیجه گیری بطورمفصل امده است

    کلیدواژگان: آموزش طرحواره درمانی گروهی، کیفیت زندگی کاری، رضایت شغلی، دلبستگی
  • مهناز صلحی، فربد عبادی فرد آذر، زیبنده احمدی*، محبوبه رسولی صفحه 9
    زمینه و هدف

    وظایف سخت کارکنان عملیاتی آتشنشانی، خطر ابتال به فشارخون باال و بیماریهای حاد قلبی- عروقی و مغزی را افزایش میدهد. هدف این مطالعه، تعیین رابطه ی سواد سالمت و خودمراقبتی از ابتال به بیماری پرفشاری خون در کارکنان آتشنشانی شهر تهران بود.

    روش بررسی

    این مطالعه ی مقطعی، در سال 1398 با مشارکت 360 نفر از کارکنان آتشنشانان مرد 60-18 ساله شاغل در سازمان آتشنشانی تهران انجام شد. روش نمونه گیری، ابتدا به صورت خوشهای در بین مناطق و سپس به صورت تصادفی ساده در هر منطقه بود. ابزار گردآوری داده ها، فرم مشخصات فردی، پرسشنامه ی استاندارد سواد سالمت ایرانیان و چکلیست خودمراقبتی از ابتال به بیماری پرفشاری خون بود. داده ها در نرم افزار SPSS نسخه ی 22 با استفاده از روش های توصیفی و آزمونهای تحلیلی، تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    5/57 درصد افراد در گروه سنی 40-30 سال قرار داشتند. میانگین نمره ی سواد سالمت، 96/73 با انحراف معیار 8/3 بود. بیشترین و کمترین نمره ی میانگین سواد سالمت، مربوط به بعد درک اطالعات و حیطه ی مهارت خواندن بود. 2/44 درصد از سواد سالمت کافی و 7/26 از سواد سالمت عالی برخوردار بودند. میانگین نمرهی رفتارهای خودمراقبتی، 23/19 با انحراف معیار 4/3 به دست آمد. در 4/14 درصد میانگین نمره ی خودمراقبتی، خوب بود. بین سواد سالمت و خودمراقبتی، همبستگی مستقیم و معنادار به میزان 36/0 مشاهده شد  (001/0>p.)

    نتیجه گیری

    سواد سالمت و رفتارهای خودمراقبتی کارکنان در پیشگیری از ابتال به بیماری پرفشاری خون، در حد مطلوبی نیست. بین سواد سالمت و خودمراقبتی، همبستگی وجود داشت؛ لذا طراحی مداخالت ارتقایی در این زمینه ضروری است.

    کلیدواژگان: پرفشاری خون، خودمراقبتی، سواد سلامت، آتش نشانها
  • سارا محمدی*، نرگس محمدی صفحه 10
    زمینه و هدف

    یکی از مسایل مهم در همه سازمان ها، ارتقای عملکرد نیروی انسانی برای دست‎یابی به اهداف سازمان است. در همین راستا، تدوین راهکارهایی برای کاهش استرس شغلی و سپس افزایش رفتارهای شهروندی سازمانی، کیفیت زندگی کاری و سلامت سازمانی کارکنان، از مهم ترین اقدامات برنامه ریزان و تصمیم گیران سازمانی است. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر تنش و استرس شغلی بر کیفیت زندگی کاری و سلامت سازمانی کارکنان خدمات بهداشت و درمان (پزشکان، پرستاران، بهیاران، کارکنان اداری و خدماتی) با نقش میانجی رفتار شهروندی سازمانی می باشد.

    روش بررسی

    این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر نحوه گردآوری داده ها توصیفی- همبستگی است. این مطالعه بر روی یک نمونه غیرتصادفی 318 نفره از کارکنان بهداشت و درمان بیمارستان های آموزشی شهر اهواز انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه های استاندارد و معتبر دارای روایی و پایایی، و تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تکنیک مدلسازی معادلات ساختاری با نرم افزار Smart PLS بوده است.

    یافته ها

    یافته های حاصل از آزمون فرضیه ها نشان داد که استرس شغلی بر کیفیت زندگی کاری، سلامت سازمانی و رفتار شهروندی کادر درمان به ترتیب با ضرایب 71/0- ؛ 69/0- و 60/0- و آماره t معناداری، 81/10؛ 62/8 و 88/9 تاثیر منفی معنادار دارد. همچنین رفتار شهروندی نقش میانجی معناداری در رابطه استرس شغلی با کیفیت زندگی کاری و سلامت سازمانی ایفا می نماید.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد افزایش استرس شغلی کادر درمان منجر به کاهش رفتارهای شهروندی و در نتیجه کاهش کیفیت زندگی کاری و سلامت سازمانی آنها شده است و بالعکس. همچنین وضعیت استخدام افراد به دلیل امنیت شغلی حاصل از آن می تواند این اثرگذاری را تعدیل نماید.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، کیفیت زندگی کاری، سلامت سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی، وضعیت استخدام، کادر بهداشت و درمان
  • سید احسان سمائی، سمیه امینی نسب، محمدجواد شیخ مظفری، فاطمه سلیمی، رضا نادیان مهر، علی کاظمی تبریزی، ابراهیم تابان* صفحه 11
    مقدمه

    استفاده از الیاف طبیعی کنف به عنوان مواد سبز و پایدار،به دلیل دارا بودن ویژگی های بارز  به عنوان جایگزینی بالقوه برای الیاف مصنوعی در صنایع کامپوزیتی شناخته می شود. یکی از روش های موثر در بهبود خواص این الیاف مخصوصا در مواجهه با آتش ایجاد پوشش نانویی با مواد غیرآلی (معدنی) بر روی سطح الیاف است. در این راستا مطالعه با هدف بهبود خواص آکوستیکی و آتش گیری الیاف طبیعی کنف با استفاده از نانوذرات معدنی انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع مطالعه تجربی مقطعی در مقیاس آزمایشگاهی است. سنتز نانوذرات ZnO-TiO2 به روش هم رسوبی بود و ویژگی های آن با استفاده از آنالیزهای  پراش پرتو ایکس (XRD)، پراش انرژی پرتو ایکس (EDX)  و میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) تعیین شد.  در این مطالعه اثر بازدارندگی شعله بوسیله  دستگاه گرماسنج مخروطی و مطالعه ضریب جذب صوتی (تحت زاویه نرمال) به منظور بررسی رفتار آکوستیکی الیاف طبیعی توسط لوله ی امپدانس و براساس روش تابع انتقال و استاندارد ISO10534-2 اندازه گیری شد.

    یافته ها

     براساس نتایج  زمان افروزش (TTI) در الیاف با پوشش ZnO-TiO2 در مقایسه با الیاف خام حدود 2 برابر شد و زمان کل سوختن در الیاف با پوشش نانو ذرات از 471 به 870 ثانیه می رسد،  و میزان میزان تولید دی اکسیدکربن در الیاف خام و با نانو ذرات ZnO-TiO2 از 33/0 به 12/0 رسیده است.  همچنین این نوع الیاف از ضریب جذب صوتی بالاتری نسبت به الیاف خام برخوردار بود.

    نتیجه گیری

     با توجه به مزایای برجسته الیاف کنف (مزایای اقتصادی و محیط زیستی) و افزایش استفاده از این دسته از الیاف به عنوان کامپوزیت های چندمنظوره، فرآیند پوشش دهی این الیاف با نانوذرات، روش مناسبی برای بهبود خواص حرارتی وآکوستیکی تلقی می شود.

    کلیدواژگان: نانوذرات، آکوستیک، آتش گیری، الیاف طبیعی
  • الهه بهرامی وزیر، اعظم محمدی، فائزه محمدشاهی، اشرف دریکوند مقدم، نسیبه شریفی نیا، الهه سادات سعیدی فر، فاطمه قلیچ خانی*، یوسف فقیه نیا ترشیزی صفحه 12
    زمینه و هدف

    استرس شغلی از شایعترین بیماریهای شغلی است، که بر کیفیت خدمات تاثیر بسزایی دارد و خلاقیت هسته کار بالینی است. بر طبق بررسی های انجام شده تاثیر شرایط استرس زا بر خلاقیت نیاز به مطالعات بیشتری دارد، مطالعه حاضر قصد دارد ارتباط استرس شغلی با خلاقیت و عوامل پیشگویی کننده استرس شغلی را در ماماها تعیین کند.

    روش بررسی

    مطالعه ی توصیفی - تحلیلی حاضر بر روی 114 نفر از ماماهای شاغل در بیمارستانهای آموزشی- درمانی شهر ایلام در سال 1398 انجام شد. نمونه گیری به صورت در دسترس با استفاده از پرسشنامه های مشخصات فردی اجتماعی، استرس شغلیHSE  و خلاقیت عابدیCT  انجام شد. برای بررسی ارتباط استرس شغلی با خلاقیت از آزمون همبستگی پیرسون و برای تعیین متغیرهای پیشگویی کننده استرس شغلی از آزمون مدل خطی عمومی استفاده شد. داده ها با استفده از SPSS نسخه 21 تجزه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    اکثر ماماها (62%) استرس شغلی کمی داشتند و 35% استرس شغلی نداشتند. میانگین نمره کلی استرس شغلی5/0±3/3 از نمره قابل کسب 1 تا 5 بود. میانگین نمره کلی خلاقیت 7/14  ±5/131 از نمره قابل کسب 60 تا 180 بود. استرس شغلی با خلاقیت و زیر دامنه های آن ارتباط نداشت. داشتن سطح تحصیلات کمتر (014/0 =P ،9/0 تا 1/0=% 95 CI، 5/0=B) و رضایت داشتن از اشتغال در بیمارستان (010/0 =P ،4/1 تا 05/0=% 95 CI، 2/0=B) به عنوان پیشگویی کننده های استرس شغلی بودند.  

    نتیجه گیری

    با توجه به کم بودن سطح استرس شغلی و بالا بودن سطح خلاقیت، مدیران بیمارستانی می توانند از این عوامل در کنار رضایت از اشتغال در بیمارستان به منظور ارایه خدمات بالینی با کیفیت بیشتر بهره بگیرند.

    کلیدواژگان: خلاقیت، استرس شغلی، ماما
  • محمود محمدیان، سلاله رمضانی*، اسماعیل بابانژاد، جمشید یزدانی صفحه 13
    زمینه  و هدف

    مواجهه با فیوم منگنز در فرآیند جوشکاری، منجر به بروز اثرات عصبی زیان آور بر سلامت افراد جوشکار می شود. هدف از مطالعه حاضر، بررسی علایم عصبی- رفتاری در بین جوشکاران مواجهه یافته با ذرات قابل استنشاق جوشکاری حاوی منگنز و مقایسه فراوانی این علایم با گروه غیر مواجهه بود .

     روش بررسی

     تعداد 35  نفر جوشکار، به عنوان گروه مواجهه یافته و 40  نفر از کارکنان اداری، به عنوان گروه شاهد تعیین شدند. داده های مربوط به علایم عصبی- رفتاری با استفاده از پرسشنامه Q16 جمع آوری گردید. میزان مواجهه جوشکاران با ذرات قابل استنشاق، با استفاده از روش NIOSH0600 و غلظت منگنز در این ذرات، بر اساس روش NIOSH 7301 تعیین شد. میزان منگنز موجود در خون این افراد نیز توسط دستگاه ICP-OES اندازه گیری گردید. تجزیه وتحلیل آماری داده ها با کاربرد نرم افزار17MINITAB  در سطح معناداری 0/05 انجام شد.

    یافته ها

    میانگین مواجهه جوشکاران با منگنز موجود در ذرات قابل استنشاق جوشکاری، براب3mg/m 0/08±0/45 بود. غلظت منگنز خون جوشکاران.ml-1)µg 0/16±0/02) بیشتر از گروه کارکنان اداری (µg.ml-1 0/04±0/002) بود. همچنین فراوانی علایم عصبی- رفتاری در گروه مواجهه یافته، بیشتر از گروه غیر مواجهه گزارش شد. (P <0.05) همبستگی بین تعداد علایم عصبی- رفتاری با میزان منگنز خون جوشکاران، معنی دار به دست آمد. (P <0.05, r=0.4) به گونه ای که با افزایش غلظت منگنز خون جوشکاران، علایم عصبی- رفتاری گزارش شده نیز افزایش یافت.

    نتیجه گیری

    با توجه به مواجهه بیش ازحد مجاز جوشکاران با فیوم های منگنز موجود در ذرات قابل استنشاق و به منظور پیشگیری از علایم عصبی- رفتاری، انجام اقدامات پیشگیرانه نظیر روش های کنترل مهندسی و مدیریتی جهت کاهش مواجهه توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: علائم عصب-رفتاری، پرسشنامه Q16، ذرات قابل استنشاق جوشکاری، فیوم منگنز
  • سمیه پوراحسان*، سید عبدالمجید جلائی اسفندآبادی، مهشید تجربه کار صفحه 14

    هدف از این پژوهش بررسی رابطه تاب آوری اقتصادی و سن بر بهزیستی روانی با نقش واسطه ای خوش بینی در شرایط همه گیری کووید 19 در کسب و کارهای کوچک و متوسط بود، روش پژوهش از نوع همبستگی و از نوع معادلات ساختاری است.  بدین منظور از بین کلیه شهروندان استان کرمان که دارای کسب و کارهای کوچک هستند نمونه ای با حجم230 نفر  به روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب شد و به پرسشنامه های تاب آوری اقتصادی، خوش بینی و بهزیستی روانی پاسخ دادند. داده ها با استفاده از تحلیل مسیر و با نرم افزارهای Amos و SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند، یافته های پژوهش نشان داد که تاب آوری اقتصادی علاوه براینکه می تواند مستقیما بر بهزیستی روانشناختی تاثیر بگذارد، می تواند بطور غیر مستقیم و با تاثیر بر خوش بینی، بهزیستی روانی افراد را در شرایط کووید 19 در کسب و کارهای کوچک و متوسط نیز تحت تاثیر قرار دهد، همچنین سن بر بهزیستی روانشناختی تاثیر غیر مستقیم دارد و مدل پیش فرض دارای برازش مطلوب بود. با توجه به یافته ها می توان نتیجه گرفت که در کسب و کارهای کوچک و متوسط در دوران کووید 19، خوش بینی در ارتباط بین تاب آوری اقتصادی، سن و بهزیستی روانشناختی نقش یک متغیر میانجی را ایفا می کند.

    کلیدواژگان: خوش بینی، تاب آوری اقتصادی، بهزیستی روانی، کووید 19
  • فرشته امین*، شمیم هاشمیان زاده، مریم مهاجری صفحه 15
    مقدمه و اهداف

    شیوع ویروس کووید-19 باعث اختلال در چرخ های اقتصادی، صنعت و تجارت شده است، و منابع انسانی بشدت در معرض آسیب قرار گرفته اند و این امر توجه به نقش مدیریت منابع انسانی را در مواجهه با این آسیب ها، بسیار برجسته می نماید. لذا این مطالعه با هدف مرور و شناسایی بهترین اقدامات مدیریت منابع انسانی در دوره شیوع کرونا انجام شد.  

    روش کار

    این مطالعه یک مرور سیستماتیک بر اساس بانک های اطلاعاتی داخلی شاملMagiran ،IranDoc ، SID، و بین المللی شامل،Web of Science  و همچنین موتورجستجو Google Scholar در محدوده زمانی 2020 تا سال 2021، با استفاده از کلید واژه های مدیریت منابع انسانی، کووید-19 و کرونا ویروس، معادل انگلیسی آنها و ترکیب آنها انجام شد.

    یافته ها

    از 137 مقاله به دست آمده، 15 مقاله شرایط ورود به پژوهش را داشتند. نتایج حاصل از بررسی مقالات حاکی از آن است که اقداماتی چون دورکاری، برقراری آموزش آنلاین، حفظ بهداشت و ایمنی محل کار، ایجاد مشوق ها، کمک به کاهش استرس کارکنان و... از جمله برترین اقدامات مدیریتی در مدت زمان شیوع بیماری کروناست.

    نتیجه گیری

    مرور مستندات موجود نشان می دهد که با شیوع بحران کرونا در جهان، اکثر سازمانها با مشکلات متعددی مواجه شده اند که غلبه بر آنها، اقدامات ویژه ای را از سوی مدیریت منابع انسانی می طلبد.

    کلیدواژگان: مدیریت، منابع انسانی، کرونا
  • علی صفری واریانی، رعنا علیمرادی، سعید احمدی*، سجاد زارع، زهره فلاح مراد صفحه 16
    زمینه و هدف

    دستگاه پرس یکی از ماشین آلات مهم صنعتی برای تولید قطعات فلزی می باشد که معمولا صدای خطرناک منتشر می نماید. یکی از رایج ترین روش ها برای کاهش انتقال صدای ماشین آلات استفاده از محفظه آکوستیک است. هدف از این مطالعه بررسی نقش ابعاد و موقعیت دریچه باز محفظه های آکوستیک جزیی در میزان مواجهه صوتی اپراتور دستگاه پرس است.  

    روش بررسی

    در این مطالعه کاربردی یک دستگاه پرس ضربه ای با ظرفیت 60 تن به عنوان منبع صدای واقعی در کارخانه تولید قطعات خودرو تحت بررسی قرار گرفت. تراز صدای معادل اپراتور و متوسط صدای دستگاه پرس قبل و بعد از مداخله کنترلی بر اساس استاندارد ISO 9612 و با استفاده از تراز سنج صوت مدلCassella Cell-450 اندازه گیری شد. لاستیک به ضخامت 2 میلیمتر و پشم سنگ به ضخامت50 میلیمتر به عنوان مواد عایق و جاذب محفظه آکوستیک در نظر گرفته شدند و به منظور پیش بینی عملکرد محفظه آکوستیک از طریق مدل های ریاضی، افت انتقال صوت لاستیک با استفاده از دستگاه امپدانس تیوبBSWA SW 477 اندازه گیری شد. در ادامه محفظه آکوستیک به طول، عرض و ارتفاع به ترتیب 4/1، 2/1و 3 متر ساخته شد و دریچه های باز به مساحت 2، 5/3و 7 درصد از مساحت کل بدنه محفظه در بخش مقابل اپراتور و دریچه ای به مساحت 2 درصد در بخش جانبی به منظور بررسی عملکرد جفاظ آکوستیک جزیی ایجاد شد.

    یافته ها

    تراز صدای معادل اپراتور دستگاه پرس قبل و بعد از مداخله با محفظه آکوستیکی کامل به ترتیب 89 و 67 دسی بل A اندازه گیری شد. میزان مواجهه اپراتور دستگاه پرس پس از محصورسازی جزیی با دریچه های باز به ابعاد 2، 5/3و 7 درصد در ضلع مقابل دستگاه به ترتیب 78، 79 و 78 دسی بل A اندازه گیری شد و به طور جزیی این مقادیر بیشتر از مقادیر پیش بینی شده بودند. تغییر جهت دریچه باز با ابعاد 2 درصد از مقابل دستگاه به ضلع جانبی منجر به کاهش میزان مواجهه فردی اپراتور دستگاه پرس از 78 به 69 دسی بل A گردید، هرچند که در میانگین صدای دستگاه پرس تغییر قابل توجهی مشاهده نشد.  

    نتیجه گیری

    افزایش ابعاد دریچه جلویی محصور کننده جزیی دستگاه پرس، تغییر قابل توجهی در میزان مواجهه صوتی اپراتور دستگاه پرس ایجاد نکرد. تغییر جهت دریچه، میزان مواجهه اپراتور دستگاه را به شدت کاهش داد. بنابراین برای تغذیه دستی دستگاه پرس از طریق دریچه های تعبیه شده در مقابل اپراتور، ابعاد دریچه را می توان به منظور دسترسی بهتر اپراتور به منطقه عملیاتی دستگاه، با آزادی عمل بیشتری انتخاب کرد، بدون اینکه اپراتور در معرض صدای بیشتر قراربگیرد. در ضمن، تغییر جهت دریچه از ضلع مقابل به ضلع جانبی و تغذیه خودکار دستگاه از طریق دریچه های جانبی می تواند به مقدار زیادی مواجهه اپراتور دستگاه را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: کنترل صدا، محفظه آکوستیک جزیی، ابعاد دریچه، جهت دریچه، پرس ضربه ای
  • عسل جبلی، منوچهر امیدواری*، روح الله کاظمی، کیومرث سمراد جاه صفحه 17
    مقدمه

    ارزیابی عملکرد در هر مدیریتی یک مرحله ی کلیدی در بهبود مستمر است. در حالیکه چندین سال است مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی اجرا می شود، سوال چگونگی کنترل و ارزیابی عملکرد این سیستم هنوز هم جریان دارد. مدیریت ایمنی نیازمند است، به جای تمرکز بر شاخص های پس نگر متمرکز بر شکست ، بر شاخص های پیش نگر پیشگویانه، تمرکز نماید. ابزار کارت امتیاز ایمنی برای تسهیل پشتیبانی از تصمیم گیری طراحی شده و توانایی یکپارچه سازی شاخص های عملکرد با شاخص های پیشرفته را داراست. صنعت گاز با توجه به کیفیت و کمیت مواد مورد استفاده و داشتن سه مشخصه پیچیدگی بالا، انعطاف پایین و آسیب پذیری زیاد از دیدگاه HSE جزء صنایع بحرانی محسوب می گردد.

    روش بررسی

    در پی مصاحبه با 6 کارشناس خبره از گازرسانی استان تهران و همچنین 4 متخصص HSE که همگی دارای مدرک کارشناسی ارشد و حداقل 20 سال سابقه ی کاری در زمینه ی کاری خود و HSE بودند، معیارها و شاخص های کلی موثر در بخش ایمنی و بهداشت شغلی در شرکت گازرسانی استان تهران به دست آمده و با استفاده از پرسشنامه ی مقایسه ی زوجی، اولویت بندی شاخص ها  بر اساس الگوی ANP و با استفاده از  نظرات کارشناسان و خبرگان انجام پذیرفت. چون روش  AHPبه وابستگی و ارتباط بین معیارهای داخلی و در سطوح نپرداخته و فقط معیارها را با ساختار سلسله مراتبی و از بالا به پایین سطح بندی و وزن دهی می کند. در این مطالعه برای رفع این نیاز از مدل ANP استفاده گردید که روابط داخلی پیچیده بین معیارها و تاثیر آن ها بر هدف نهایی را می سنجد. سپس با طراحی و تکمیل کارت امتیازی ایمنی در واحدهای نمونه، عملکرد ایمنی و بهداشت شغلی در شرکت گازرسانی استان تهران مورد سنجش قرار گرفت. مدل ارایه شده در این تحقیق در اداره گاز استان تهران در 7 منطقه به اجرا در آمد که در نهایت با یکدیگر مقایسه شدند.

    یافته ها

    از بین 8 شاخص عملکرد تاییدشده با نظر خبرگان، شاخص گزارش تجزیه و تحلیل خطرات شغلی با وزن 229/0در اولویت اول وشاخص تجزیه وتحلیل تحقیق حوادث و رویدادها با وزن 049/0در اولویت هشتم قرار گرفت. لذا نیاز به ایجاد یک ساز و کار قوی درخصوص ثبت، تجزیه و تحلیل و درس آموزی درخصوص کلیه ی حوادث و شبه حوادث وجود دارد. با طرح روش کارت امتیاز ایمنی،7 واحد از شرکت طی دی 96 تا دی 98 از لحاظ عملکرد ایمنی و بهداشت شغلی، مقایسه شدند.در سال اول مطالعه موردی 6 با امتیاز 6/5، وضعیت مناسب تر و مطالعه موردی 3 با امتیاز 08/4 عملکرد چالش برانگیزتر و در سال دوم مطالعه موردی 1 با امتیاز 43/8 وضعیت مناسب تر و مطالعه موردی 2 با امتیاز 66/6 وضعیت چالش برانگیزتری داشته اند. لذا وجود یک سیستم نظارت دایم و پیگیر HSE در مناطق بسیار ضروری است و عملکرد مناطق پس از حضور ناظرین HSE بسیار پیشرفت داشته است.

    نتیجه گیری

    در نهایت مدلی از کارت امتیازی ایمنی که شاخص های مدیریت را در سطوح مختلف یک سیستم مدیریتی OHS ادغام می کند به همراه روش اجرایی امتیازدهی در کارت ایمنی، برای شرکت گازرسانی استان تهران، پیشنهاد گردید. مدل ارایه شده در این مطالعه با در بر داشتن شاخص های کنشی و واکنشی، قابلیت پایش عملکرد مدیریت ایمنی و بهداشت شغلی را داشته و مدیران و کارشناسان ایمنی و بهداشت صنایع و سازمان ها را در ارزیابی اثربخشی این سیستم یاری می نماید.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، ایمنی و بهداشت شغلی، صنعت گاز، کارت امتیاز ایمنی
  • محمد ذبیحی، سید رضا عظیمی پیرسرائی، روح الله حاجی زاده*، رمضان فلاح صفحه 18
    مقدمه

    شاغلین کارگاه های پنچرگیری به هنگام باز کردن و بستن پیچ چرخ ها به وسیله آچار بادی در معرض ارتعاش دست - بازو قرار دارند که می تواند بر سلامتی آنها تاثیر گذار باشد. این مطالعه با هدف ارزیابی مواجهه شاغلین کارگاه های پنچرگیری ماشین های سنگین با ارتعاش دست - بازو ناشی از آچار بادی و ارایه روش های کنترلی در شهر سبزوار انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه بصورت مداخله ای با مشارکت 20 نفر از شاغلین کارگاه های پنچرگیری ماشین های سنگین انجام شد. جهت انجام این مطالعه  مشخصات فردی شاغلین و مشخصات آچارهای بادی ثبت گردید. شتاب موثر ارتعاش آچار بادی با استفاده از دستگاه ارتعاش سنج GA2003 ساخت شرکت CASTEL و بر اساس استاندارد ISO 5349-1 اندازه گیری شد. جهت کنترل ارتعاش منتقل شده به دست شاغلین از پوشش های نمدی و الاستومر در دسته آچار بادی استفاده گردید.

    نتایج

    برآیند ارتعاش در دسته جلو و عقب آچار بادی به ترتیب32/34 14/88   و 45/22  21/99  بود. شتاب موثر معادل مواجهه 8 ساعته آچار بادی  16/38  7/58 و از حد مجاز تماس شغلی  کشور بیشتر است. بیشترین میزان ارتعاش در محور Z و در دسته عقب آچار بادی 15/9    78/28 بود. استفاده از نمد باعث کاهش70  و الاستومر باعث کاهش 43 انتقال ارتعاش آچار بادی به دست می شود. بین گشتاور و میزان ارتعاش ناشی از آچار بادی ارتباط معنی داری وجود داشت (p < 0/05) و با افزایش گشتاور آچار بادی میزان ارتعاش افزایش یافت.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج این مطالعه میزان مواجهه 8 ساعته شاغلین کارگاه های پنچرگیری ماشین های سنگین با ارتعاش دست - بازو ناشی ازآچار بادی از حد مجاز تماس شغلی بیشتر است. نمد و الاستومر در کاهش میزان  انتقال ارتعاش دست- بازو موثر می باشند. نمد کارایی بیشتری دارد و ارتعاش را تا حد مجاز مواجهه روزانه (5) کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: ارتعاش دست- بازو، آچار بادی، ماشین های سنگین، الاستومر، نمد
  • مسعود مطلبی قاین، الهه عزتی، میترا فقیهی، سودابه یارمحمدی، شایسته شیرزادی، زهرا رحیمی خلیفه کندی، خندان شاهنده، محمد مرادی، فرشته طاهری، حسن شهبازی، سمیه کرمی، علی اصغر فرشاد* صفحه 19
    مقدمه

    تغییر ماهیت کار در دنیای امروز باعث شده است تعداد زیادی از افراد در مشاغل بدون تحرک مشغول باشند. در چنین بافتی عدم فعالیت بدنی می تواند منجر به بیماریهای غیر واگیر و افزایش ابتلا و مرگ و میر شود. هدف از این مطالعه، ارایه توصیفی گام به گام طراحی، اجرا و ارزیابی برنامه ارتقاء فعالیت بدنی در محل کار با استفاده از رویکرد نقشه نگاری مداخله ای  بود.

    روش بررسی

    در این مطالعه طراحی مداخله مبتنی بر شواهد و مبتنی بر تیوری، هدایت شده توسط مراحل رویکرد نقشه نگاری مداخله ای، برای ارتقاء فعالیت بدنی در محیط کار توصیف شده است.

    یافته ها

    مداخله فعالیت بدنی مبتنی بر محیط کار و براساس اهداف فردی وبین فردی،  محیطی و سازمانی انجام شد. بازه زمانی مداخله 3 ماه طول کشید. مداخله شامل استفاده از سالن ورزشی وزارت برای همه کارمندان، مشاوره با متخصصین و مربیان ورزش، افزایش برنامه های اداره ورزش وزارت ،بر گزاری جشنواره فرهنگی برای مشارکت و همکاری کلیه مدیران،کارمندان و خانواده های آنها، مسابقات عکاسی و نقاشی، کمک از رابطین فعالیت بدنی جهت پیگیری و بازخورد و کانال های ارتباطی شامل پوستر، پمفلت، لیبل، موشن گرافیک، استند، بوکلت و فیلم بود.

    نتیجه گیری

    نقشه نگاری مداخله  شفافیت تمام مولفه های مداخله را تضمین می کند و یک رویکرد نظامند، نظریه و شواهد محور که توسعه مداخلات تغییر رفتار کم تحرکی کارمندان را فراهم می کند

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، نقشه نگاری مداخله ای، محل کار، کارمندان
  • رجبعلی درودی، یوسف فقیه نیا ترشیزی، جواد جوان نوقابی، مهدی رعدآبادی، فرحناز عزتی، فرشته کریمی* صفحه 20
    زمینه و هدف

    همه گیری کووید 19 در سال 2020، به یکی از مهم ترین چالش های نظام سلامت در جهان تبدیل شده است. این همه گیری، علاوه بر مرگ و میر و ایجاد ناتوانی، هزینه های زیادی را به همراه داشته است. مطالعه حاضر، با هدف شناسایی روش های محاسبه بار اقتصادی همه گیری کووید-19 انجام شده است.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر با روش مرور نظام مند انجام شد. تمامی مقالات مرتبط با بار بیماری کووید 19 تا ماه می سال 2021 در پایگاه های اطلاعاتیPubMed ، Science Direct، ProQuest، Cochran library و موتورهای جستجویGoogle  و Google Scholar جستجو شدند. درنهایت تعداد 9 مقاله در مرحله نهایی تحلیل شدند.

    یافته ها

      تعداد 9 مطالعه از دسامبر 2019 تا آپریل 2021 به بررسی و محاسبه بار بیماری کووید-19 پرداخته بودند. تعداد 5 مطالعه در سال 2020 و 4 مطالعه در سال 2021 منتشر شده بود. این مطالعات در چین، ایالات متحده، عربستان صعودی، ایتالیا، برزیل و ایران انجام شدند. هزینه های این بیماری به هزینه های پزشکی و غیرپزشکی طبقه بندی شده بودند. به علت نوظهور بودن این بیماری و عدم وجود دانش کافی درباره این بیماری، محدودیت های اساسی در  انجام مطالعات بار اقتصادی این همه گیری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    دسترسی به اطلاعات مهمترین پیشنیاز انجام این مطالعات است. بنابراین شیوه مدیریت بیماری، اطلاعات و موارد تشخیصی در سطح ملی روی محاسبه بار اقتصادی این بیماری بسیار موثر است. الزامات، محدودیت ها و چهارچوب اساسی محاسبات، در برآورد بار اقتصادی این بیماری، باید مورد توجه محققان و سیاست گذاران نظام سلامت قرار گیرند.

    کلیدواژگان: کووید 19، بار بیماری، هزینه بیماری، سال های عمر از دست رفته
  • سید سعید طباطبایی، الهه دقیق بین* صفحه 21
    مقدمه

    نیروی انسانی جزء حیاتی در بخش سلامت هستند. مطالعه حاضر با هدف برآورد نیروی ماما مورد نیاز در سه بیمارستان سانتر، آموزشی و غیر آموزشی با استفاده از شاخص حجم کار در دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی تحلیلی به صورت مقطعی در سال 1398 انجام شد. برای تعیین حجم کار از روش برگزاری جلسات کارشناسی، برای تایید زمان استاندارد کار از روش زمان سنجی،  برای تعیین زمان کاری دردسترس از برگزاری جلسه با افراد آگاه در امور پرسنلی و مطالعه قوانین مربوطه و اطلاعات سیستم پرسنلی، برای تعیین حجم کار واقعی از سیستم اطلاعات مدیریت و دفاتر ثبت اطلاعات استفاده شد. برای تحلیل داده های مربوط به wisn از نرم افزار اکسل و برای تحلیل داده های آماری از نرم افزار Stata  نسخه 19 استفاده شد.

    یافته ها

    10 عامل مرتبط با زمان کاری دردسترس ماماها شناسایی شد. زمان کاری دردسترس سالیانه برای ماماهای بیمارستان های مورد مطالعه 1378 ساعت در سال بود. در این مطالعه مراقبت قبل از زایمان، زایمان و مراقبت بعد از زایمان ، مراقبت بعد از سزارین و احیاء نوزادان به عنوان فعالیت های اصلی ماماها تعیین شدند. نتایج مطالعه نشان داد که بیمارستان های سانتر و آموزشی به ترتیب با 2و 13 نفر کمبود ماما و بیمارستان درمانی با 2 نفر مازاد ماما مواجه هستند.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه بیماران مراجعه کننده به بیمارستان های سانتر و آموزشی نسبت به بیمارستان های درمانی دارای پیچیدگی بیشتری هستند از این رو تامین نیروی انسانی مورد نیاز برای این بیمارستان ها از اهمیت حیاتی برخوردار است.

    کلیدواژگان: شاخص حجم کار، ماما، بیمارستان، نیروی انسانی
|
  • Pouria Ataei, Somayeh Moradhaseli*, Masoud Motalebi Ghaien Page 1
    Background and Aims

    All over the world, agriculture is one of the most important and accident-prone jobs in the world. Occupational health behavior is one of the most important factors influencing the occurrence of accidents and diseases caused by agriculture activities. Therefore, the aim of the present study was investigated the typology of farmers' behavior and attitudes towards agriculture occupational health in Kermanshah province, Iran.

    Methods

    This study was conducted through a survey. The population of the study consisted of wheat farmers in Kermanshah province (N = 126,900) that 382 farmers were taken as the research sample (n = 382). The questionnaire was the main tool for data collection. The face validity of the questionnaire was confirmed by the experts of occupational health, and the reliability was proved through a pilot study to calculate Cronbach’s alpha. The appropriate statistical tests were used to analyze data.

    Results

    The findings showed that farmers’ attitudes and behavior included four types of attitudes (ecological (11.16), economic (13.79), work-oriented (17.38) and health-oriented (14.29)) and four behavioral patterns (structural (20.73), motivational (8.27), preventive (10.08) and self-centered (14.25)) regarding occupational health in agriculture. Explanation of total variance of attitudes was 53.34% and behavior was 56.64%.

    Conclusion

    It can be concluded that farmers have different attitudes towards occupational health in the workplace and based on, they show various behavioral patterns in the farms. It can be suggested that those involved in the agricultural and health sectors work together to change attitudes that are contrary to the occupational health of agriculture. It can be recommended that public and private sector support measures can change farmers' behavioral patterns towards structured and preventive behaviors.

    Keywords: Agriculture, Exploratory factor analysis, Farmers' Health, Healthy Work, Occupational Health Behavior
  • Reza Aghababaei Talkhonche, Farshid Ghorbani Shahna*, Alireza Mohammadrezaei, Maryam Farhadian Page 2
    Introduction

    Nitrogen oxides as one of the most dangerous environmental pollutant, have harmful effects on the health of people in the workplace. Today, the catalytic oxidation of nitrogen oxides is a highly efficient method for removing of this gases  that has been dedicated part of researches. The aim of study was to investigate the removal efficiency of  nitrogen dioxide (NO2) by nickel and nickel-platinum supported on multi-walled carbon nanotubes from air stream in the catalytic oxidation process.

    Materials and Methods

    In this experimental study, structural and functional specifications of the catalysts were caracterized by analysis Field Emission Scanning Electron Microscope (FE-SEM), X-ray diffraction (XRD), Fourier-transform infrared spectroscopy (FTIR) and Temperature-Programmed Reduction (H2-TPR) after stabilization of nickel and nickel-platinum nanoparticles on carbon nanotube substrate. The removal efficiency of the synthesized catalysts were studied at the temperature of 250 °C, space velocities of 15000 – 20000 hr-1 and the NO2 concentrations  of  3000,4000,5000 ppm.

    Results

    The results of FESEM  and XRD analysis showed that the diameter of carbon nanotubes ranged from 11 to 18 nm and the size of crystalline nickel and platinum nanoparticle on the catalyst bed were between 10 to 50 nm. The results of catalytic removal of NO2 showed that highest efficiency was related to the condition of  250℃temperature,  the concentration 3000 ppm and the space velocities 20000-15000 per hour.

    Conclusion

    According to the acquired results, the use of carbon nanotubes as a catalyst support is appropriate for removal of NO2 fromair stream. Bimetallic catalysts used of nickel and platinum supported on carbon nanotubes was had high efficiency and productivity in NO2 removal at various temperature, retention time, and the concentration of pollutants.

    Keywords: Multi-welled Carbon Nanotube, Catalytic oxidation, Nitrogen Dioxide, Nickel nanoparticles, Platinum nanoparticles
  • Javad Vatani*, Sajad Rezaeai, Zeynab Haghighi, Sodeh Mohamadi, Yoosef Faghihnia Torshizi Page 3
    Background and aims

    Accidents (driving and work) have caused a lot of damage to the community, the organization, and the people. the related costs, while having bad Effects on the economic indicators at the national and family levels, are an obstacle to achieve the predetermined goals. This study examined the behavioral factors related to accident-prone behavioral in car drivers, and through this, provided a distinct and reliable indicator for identifying drivers at risk

    Methods

    The present research was a case-control study, which has been designed to predict the group membership (accident- pronoun drivers) and develop a cognitive equation to introduce the driver’s accident-proneness behavioral index. A demographic questionnaire and the Manchester Standard Driving Behavior questionnaire were used in the study which has been validated for the Iranian community. The data were processed in SPSS V20 using univariate and multivariate analysis of variance as well as two-group discriminant analysis methods.

    Results

    The drivers with a history of accidents showed higher levels of mistakes, slips, and intentional violations compared to the group without accidents. The two groups of drivers with and without a history of accidents were revealed to be at the same level in terms of committing inadvertent violations (committing illegal non-violent acts).

    Conclusion

    According to Eta (η) squares, one can say that 1-8% of the observed differences in two groups of drivers may be due to the accident history effect.

    Keywords: Accident-proneness, Drivers, Manchester Questionnaire, Accidents Behavioral Index
  • Azam Biabani, Mojtaba Zokaei, Mohsen Falahati*, Mohadese Nobarani Page 4
    Background and Aims

    Awareness of a disease can affect people's attitudes and practices, and wrong attitudes and practices directly increase the risk of infection. The aim of this study was to determine the status and relationship between knowledge, attitude and practice of industry employees about personal protection measures effective in preventing covid-19 infection in Kaveh Industrial City.

    Methods

    In this cross-sectional study, which was conducted to assess the knowledge, attitude and practice of individuals about effective personal protection measures to prevent COVID-19 in Iran in the summer of 2020, a researcher-made questionnaire was used. In this study, after selecting 24 factories in Saveh Industrial City, 500 questionnaires were distributed among the employees by quota sampling. After collecting and reviewing them, 461 questionnaires were fully answered and studied. Finally, the scores related to all three parameters were calculated and Pearson correlation coefficient was used to examine their relationship.

    Results

    The average age of participants in this study was 36.4 ± 6 and had a work experience of 12.66± 6.6 years. It was determined that the score related to the awareness of the virus nature was greater than the awareness of personal protective measures. It was deduced that, while 88.9% of individuals are well aware of the nature of the virus, 71.8% were in the subgroup of taking protective measures. The highest level of desirable score was related to their attitude, which accounted for 92.4%. In terms of preventive practice, 80.3% of participants exhibited moderate adherence to good practices towards preventing Covid-19 infection

    Conclusion

    individuals had heightened awareness towards the nature of Covid-19 virus, however they had little awareness towards preventive health measures. consideration that majority of people have received concerned information via television, its essential to give accurate and timely information in order to increase community’s awareness as well as optimal behavior in preventing Covid-19

    Keywords: Personal Protective, Covid-19, knowledge, attitude, practice
  • Somayeh Karami, Hasan Tamini Lichaee*, Masoud Motalebi Ghaen, Kamal Azam, Abolghasem Pourreza Page 5
    Background and Aims

    The first step in planning a workplace health promotion program is needs assessment or determining the current situation. There are two dominant approaches in evaluating a program, one is the evaluation by the presenters of the program, which is called internal evaluation, and the other one is program evaluation by peers or external evaluation. The purpose of this study is to assess the status of workplace health promotion through internal and external evaluation in volunteer organizations in Tehran.

    Methods

    The present study is a cross-sectional study conducted on 30 volunteer organizations in Tehran in 2019. Data were collected using a standard workplace health situation assessment tool including 9 domains, 30 levels, and 85 questions. EXCEL, the 22nd version of SPSS software, and paired t-test were used for data analysis.

    Results

     Data analysis using paired t-test indicates that the mean difference between internal and external evaluation in industrial organizations was 175.071 with standard deviation=116.043 and P<0.05 which is significant. The mean difference between the internal and external evaluation in non-industrial organizations was 43 with a standard deviation=173.775 and P=0.338 which is not significant and only in two domains of social environment of workplace and providing services had a significant mean difference between internal and external evaluation.

    Conclusion

     The results indicated that the organizations health professionals do not have the necessary information about the concepts of health promotion, most officials try to show the performance of their organization above its actual level in internal evaluation.

    Keywords: health promotion, workplace health promotion, healthy work, internal evaluation, external evaluation
  • Saeed Rahmani*, Alireza Akbarzadeh Baghban, Mohammadreza Nazari, Mohammad Ghassemi-Broumand Page 6
    Background and Aims

    Solar spectrum is composed of different wavelengths that some of them may lead to various ocular diseases. The aim of this study was to investigate the effectiveness of sunglasses in filtering harmful light.

    Methods

    In this cross-sectional study, 56 pairs (112 lenses) of branded sunglasses randomly collected from different importing companies. A spectrophotometer was used to measure blue light transmission. For statistical analysis, non-parametric Mann-Whitney and Kruskal-Wallis tests were used. A P ≤ 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The mean UVA and UVB transmission of the sunglasses were 0.16±1.21% and 0.01±0.06 %, respectively. The mean blue light transmission of the sunglasses was 10.03 ± 3.91 %. The effect of different colors on the blue light transmission was significant (P≤0.001). Polarization and visible light transmission of the sunglasses had no significant effect on blue light transmission (P=0.3).

    Conclusion

    The effectiveness of available sunglasses to filter hazardous light was acceptable, and brown colored sunglasses was the best option to filter of the blue light.

    Keywords: Sunglasses, Ultraviolet light, blue light
  • Hamideh Bidel, AmirSalar Jafarpisheh, Noradin Gharari, Siamak Sabour, Ali Salehi Sahlabadi* Page 7
    Introduction

    Harmful factors in the workplace such as noise and heat stress can have adverse effects on muscle activity. This study was performed to investigate the effect of simultaneous exposure to noise and heat stress on the activity level of biceps and flexor muscles.

    Materials and Methods

    This experimental study was performed on 24 male students in laboratory conditions. Participants in three groups exposure to SPL of 75, 85 and 95 dBA and WBGT =22, 30 and 35°C randomly. During light manual activity, the activity level of biceps and flexor muscles was measured in a sitting manner using surface electromyography. Normalized RMS (Root Mean Square) of muscles was used to compare the level of muscle activity in different conditions. ANOVA test was used to examine the relationship between variables.

    Results

    The mean (SD) age of the study participants was 21±1.6 years. Based on the muscle activity WBGT=30°C and SPL=85 dB were defined as border points in changes of biceps activity. The highest and lowest levels of flexor muscle activity were observed at SPL of 75 and 95 dB, respectively. The interaction between noise and heat stress exposure show that exposure to both factors causes significant changes in muscle activity levels (P.value<0.05).

    Conclusion

    Exposure to noise and heat stress in the workplace affects the function of the biceps and flexors muscles. To more accurately determine the effects of noise exposure and heat stress on muscle activity, further studies are recommended.

    Keywords: Electromyography, noise exposure, muscle contraction, heat stress
  • Hamidreza Mirshekari, Farhad Kahrazehi*, Mahmoud Shirazi Page 8
    Introduction

    In the present age, the valuable capital of human resources has snatched the ball from other organizational capitals in terms of importance. This has led to the design and preparation of extensive and diverse programs for the growth and flourishing of employees' professional and professional ability to lead to maturity, job satisfaction, attachment and improving the quality of their working life .The main purpose of this study is to investigate the effectiveness of schema-based group training on quality of work life and job satisfaction of employees of Nimroz Gostaran Energy Engineering Company.

     Method and Materials:

     This research is quasi-experimental. The statistical population of the present study consists of all personnel of Nimroz Gostaran Energy Development Company in 1399. Of these, 30 people were selected by available sampling method and based on the criteria for entering the research, and randomly in two groups of 15 people to control and test. The sample of the research was selected. The experimental group received the schema therapy training intervention and the control group did not receive any intervention. The treatment schema consisted of 10 sessions of 90 minutes. The research tools included the Demographic Questionnaire and Barry Field and Ruth Job Satisfaction Questionnaire (1951) and the Walton Quality of Work Life Questionnaire (QWL) (1973). The SPSS22 software data were analyzed.

    Results

    Findings showed that after the interventions and calculations and analysis of the results of group schema therapy training led to an increase in the mean scores of variable quality of work life (overall score of quality of work life (P≤0.001, F = 33.87) and also increased mean scores of variable job satisfaction (P≤0.001, F = 17.55) in the experimental group compared to the control group.

    CONCLUSION

    According to the research results, group schema therapy training can be effective in the quality of work life and job satisfaction of the company's employees and thus increase their level of productivity in the organization. And as a result of these trainings, the individual finds that a more adaptive response replaces the previous mentality, which is likely to reduce the amount of stress and job stress and the level of job satisfaction and quality Work life will increase it. Therefore, it is recommended that effective training programs be included in the staff work schedule on a regular basis, or in the form of training content, such as posters and short training messages, to continuously improve work performance and prevent any damage caused by high experience, job dissatisfaction or quality of work life

    Keywords: Group schema therapy training, quality of work life, job satisfaction, attachment
  • Mahnaz Solhi, Farbod Ebadi Fard Azar, Zibandeh Ahmadi*, Mahboubeh Rasouli Page 9
    Objective

    This study aimed to determine the relationship between health literacy and self-care of hypertension among firefighters in Tehran.

    Methods

    This cross-sectional study, which conducted in among 360 male firefighters, age of 18-60 years, working in the Tehran Fire Department in year 2019 was performed by two-stage sampling method in cluster and simple random. Data were collected through demographic form, Health literacy for Iranian adult questionnaire (HELIA) and researcher-made self-care checklist for hypertensive disease. Data were analyzed in SPSS (version 22) using descriptive methods and, analytical tests.

    Results

    57.5% of people were in the age group of 30-40. The mean score of health literacy was 73.96 with a standard deviation of 3.8. The highest mean score of health literacy was related to information perception and the lowest average score was related to reading skills. Among study sample, 44.2% had “good” and 26.7% had” very good” health literacy. Also, the mean score of self-care behaviors was 19.23 with a standard deviation of 3.4. About 14.4% of employees had a mean score of good self-care. There was a direct and significant correlation between health literacy and self-care (r= .36 [m1] , p <0.001[m2] ).

    Conclusion

    Health literacy and self-care behaviors weren’t favorable. There was a significan[93] t positive correlation between health literacy and self-care. Therefore, it is necessary to design an appropriate intervention.

    Keywords: Hypertension, Self-care, Health literacy, Firefighters
  • Sara Mohammadi*, Narges Mohammadi Page 10
    Background and aims

    One of the most critical subjects in all organizations is Improvement of human resources performance for achieving goals. Therefore it's necessary schematization of plans and solutions for decreasing strain and then increasing Organizational Citizenship Behaviors, quality of work-life, and satisfaction. The purpose of this study is to investigate the effect of job stress on the quality of work-life and organizational health of health care personnel (physicians, nurses, paramedics, administrative and service staff) with the mediating role of organizational citizenship behavior.

    Methods

    This study is an applied research in terms of purpose and descriptive-correlation in terms of data collection. This study was conducted on a non-random sample of 318 health care personnel in Ahvaz teaching hospitals. Data were collected by standard questionnaires with validity and reliability, and analyzed using structural equation modeling with SmartPLS software.

    Results

    The results of testing the research hypotheses showed that job stress has a negative effect on the quality of work-life, organizational health and organizational citizenship behavior with path coefficients of -0.71, -0.69 and -0.60 and t-statistic, 10.81, 8.62 and 9.88. Also, organizational citizenship behavior plays an effective mediator in influencing job stress on the quality of work-life and organizational health.

    Conclusion

    The results illustrated that increasing the job stress of health staff leads to a decrease in organizational citizenship behaviors, quality of work-life and organizational health and vice versa. Also, the employment status and job security that it provides can modify this impact.

    Keywords: Job Stress, Quality of Work-Life, Organizational Health, Organizational Citizenship Behavior, Employment Status, Health care personnel
  • Seyed Ehsan Samaei, Somayeh Amininasab, MohammadJavad Sheikhmozafari, Fatemeh Salimi, Reza Nadianmehr, Ali Kazemi Tabrizi, Ebrahim Taban* Page 11
    Background and aims

    The use of natural kenaf fibers as a green and sustainable material and due to its remarkable properties is known as a potential alternative to synthetic fibers in the composite industries. One of the effective approaches to improve the properties of these fibers, especially in the face of fire, is creating a nano-coating with inorganic materials on the surface of the fibers. In this regard, this study was conducted with the aim of improving the flammability and acoustic properties of natural kenaf fibers using mineral nanoparticles.

    Methods

    The present study is a cross-sectional experimental study on a laboratory scale. Synthesis of ZnO-TiO2 nanoparticles was by co-precipitation method and its properties were determined using X-ray diffraction (XRD), Energy-dispersive X-ray spectroscopy (EDX) and scanning electron microscopy (SEM) analyzes.   In this study, the flame retardant performance by conical calorimeter, and the study of acoustic absorption (at normal angles) in order to investigate the acoustic behavior of natural fibers was tested by impedance tube based on the transfer function method and ISO10534-2 standard.

    Results

    Based on the results, the time to ignition (TTI) in the fibers with ZnO-TiO2 coating was almost doubled compared to the raw fibers. The total burning time of nanoparticle-coated fibers increases from 471 to 870 seconds, and the amount of carbon dioxide production in raw fibers with ZnO-TiO2 nanoparticles has decreased from 0.33 to 0.12. Also, this type of fiber had a higher sound absorption coefficient than raw fibers.

    Conclusion

    Due to the outstanding benefits of kenaf fibers (economic and environmental benefits) and the increasing use of these fibers as multifunctional composites, the process of coating these fibers with nanoparticles is considered a good approach to improve the thermal and acoustic properties.

    Keywords: Nanoparticles, Acoustic, Flammability, Natural fibers
  • Ellahe Bahrami-Vazir, Azam Mohammadi, Mohammadshahi Faezeh, Ashraf Direkvand-Moghadam, Nasibeh Sharifi, Elahesadat Saeedifar, Fatemeh Ghelichkhani*, Yoosef Faghihnia Torshizi Page 12
    Background and aims

    Job stress is one of the most common occupational diseases, significant effect on quality of the service care and creativity which is the core of clinical practice. According to the surveys, the effect of stressful conditions on the creativity needs further study. The present study was conducted to determine, correlation between job stress with creativity and job stress predictors in midwives.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 114 midwives had been working in teaching and medical hospitals of Ilam-Iran from October to December 2018. Job stress and creativity was assessed using the job stress HSE and CT questionnaires. Pearson correlation test was used investigated the relationships between job stress and creativity, General linear model was used to determine job stress predictors. Data analysis was performed with SPSS software version 21.

    Results

    The most of the midwives (62.3%) were under a low level of job stress and 35% had no job stress. Mean total score of job stress was 3.3 ± 0.5 from the attainable score of 1-5. Mean  creativity was 131.5 ± 14.7 from the attainable score of 60-180. Job stress and sub domains were not associated with creativity. Having Low level of education (B=0.5, CI 95%= 0.1 to 0.9, P= 0.014) and having hospital work satisfaction (B=0.2, CI 95%= 0.05 to 0.4, P= 0.010) indicated as job stress predictors.

    Conclusion

    Due to the low levels of job stress and the high level of creativity, hospital managers can use these factors with employment satisfaction in the hospital to provide quality clinical services.

    Keywords: Job stress, Creativity, Midwife, Stress, Midwifery
  • Mahmoud Mohammadian, Solale Ramzani*, Esmaeil Babanejad, Jamshid Yazdani Page 13
    Background and aims

    Exposure to manganese fume in the welding process leads to adverse neurological effects on the health of welders. The aim of the present study was to investigate the relationship between biomarkers of manganese exposure and compare the frequency of these symptoms with unexposed group.

    Methods

    35 welders as exposed group, and 40 administrative workers as unexposed controls, were participated in this study. Neurobehavioral symptoms data were gathered using Q16 questionnaire. Manganese concentrations were determined according to the NIOSH 7301 method. The concentration of manganese in blood of the welders was also measured by ICP-OES. Statistical analysis was performed by using MINITAB 17 software at the significant level of 0.05.

    Results

    The mean exposure to air manganese was 0.45 ± 0.08 mg/m3. Manganese concentrations in blood samples of welders (0.16±0.0 2 µg.ml-1) were significantly higher than unexposed workers (0.04±0.002µg.ml-1). Also the frequency of neurobehavioral symptoms of welders was significantly higher compared to unexposed workers (P <0.05). The correlation between neurobehavioral symptoms and blood manganese was significant for welders (P <0.05, r=0.4). As a result, by increasing the concentration of blood manganese levels, the neurobehavioral symptoms were also increased.

    Conclusion

    Due to the high level of exposure to manganese in welding fume for welders and in order to prevent neurobehavioral symptoms preventive measures such as engineering and management control techniques are recommended to reduce exposure.

    Keywords: Neurobehavioral symptoms, Q16 questionnaire, welding respirable particles, Manganese, welders' exposure
  • Somayeh Pourehsan*, Sayyed Abdolmajid Jalaee Esfandabadi, Mahshid Tajrobehkar Page 14

    The present study aimed to investigate the relationship between economic resilience and age and psychological well-being with the mediating role of optimism in COVID-19 epidemic in small and medium-sized businesses. The methodology was correlational using structural equations. To this end, 230 people with small businesses in Kerman were selected using purposeful non-random sampling method. They answered the questionnaires of economic resilience, optimism, and psychological well-being. The data were analyzed by path analysis using Amos and SPSS. The findings showed that economic resilience not only directly affected psychological well-being, but it also indirectly affects peoplechr('39')s psychological well-being in COVID-19 epidemic through influencing optimism. Moreover, it was found that age had an indirect effect on psychological well-being and the model had a good fit. According to the findings, it can be concluded that in the situation of COVID-19 epidemic, optimism plays a mediating role in the relationship between economic resilience, age, and psychological well-being.

    Keywords: Optimism, Economic Resilience, Psychological Well-being, COVID-19
  • Fereshteh Amin*, Shamim Hashemian Zadeh, Maryam Mohajeri Page 15
    Introduction & Objectives

    The spread of the Covid-19 virus has disrupted economic, industrial, and trade cycles. Also, human resources have been severely exposed to damage. This matter highlights the attention to the role of human resource management in dealing with these harms. Therefore, this study seeks to identify a set of management actions taken in human resources during the Corona outbreak by reviewing other research related to the subject. The purpose of this study is to introduce the best management strategies.

    Methods

    This study is a systematic review based on internal databases including Magiran, IranDoc, S.I.D., and international including Web of Science and Google Scholar search engine from 2020 to 2021, using keywords of Human resource management, Covid-19, and Coronavirus, their English equivalents, and combinations.

    Results

    15 articles were eligible to include the research out of 47 articles obtained. The review of reports indicates that the best management measures during the outbreak of Corona include teleworking, establish online training, health protection and safety at work, provide incentives, Participate in reducing employee stress, etc.

    Conclusion

    A review of the available documents shows that most organizations have faced many problems with the outbreak of the corona crisis globally, so overcoming them requires special measures by human resource management.

    Keywords: Management, Human Resources, Corona Virus
  • Ali Safari Variani, Rana Alimoradi, Saeid Ahmadi*, Sajad Zare, Zohre Fallah Morad Page 16
    Introduction

    Punch press is contributed as one of the major industrial machines to produce metal objects, which typically propagates hazardous noise. Acoustic enclosure is the most common method to mitigate noise transmitted from industrial equipment. This study aimed to assess the role of opening dimension and location in a partial acoustic enclosure on occupational noise exposure of punch press’s operator.

    Method

    A punch press with the capacity of 60 tons in an automotive manufacturing company was considered as a real noise source. Equivalent noise exposure level was measured with reference to ISO 9612 using Cassella Cell-450 sound meter, before and after noise control intervention. Rubber sheet and mineral wool as insulation and absorption acoustical material with the thickness of 2 and 50 mm, respectively, applied to build acoustic enclosure. Rubber sheet sound transmission loss was measured using BSAW SW 477 acoustic impedance tube to predict acoustic performance of enclosure. In addition, Partial acoustic enclosure with the dimensions of 1.4 by 1.2 by 3 meter was constructed and opening areas which was equal to 2, 3, 5 and 7 percentage of total area of enclosure was created in front of punch press operator. Finally, an opening equals to 2 percentage of total area of enclosure was created on the left sidewall of enclosure to assess the location of opening on noise level.

    Results

    Punch press operator noise exposure level was measured to be 89 and 67 dBA before and after using full acoustic enclosure respectively.  After using partial acoustic enclosure with open area percentage of 2, 3.5 and 7 on the front side of press, operator noise exposure level was measured 78, 79, 78 dBA, respectively which was a little bit more than predicted noise. As the opening position was relocated from the front wall to the sidewall of the enclosure, operator noise exposure was reduced from 78 to 69 dBA respectively. Although, there was not significant differences between mean sound level of the punch press after relocation of opening. 

    Conclusion

    Utilizing full acoustic enclosure constructed from insulation material recommended in this study, reduced punch press operator noise exposure remarkably. Although, opening area of partial acoustic enclosure was increased to some general extent to feed punch press, there was a slight change in noise exposure of press operator. On the other hand, press operator noise exposure was plummeted with the relocation of opening. Therefore, front opening dimension could be chosen fairly wide to access and feed operation zone of punch press without exposing operator with more noise level. Furthermore, repositioning the opening from the front wall to the side wall of the enclosure and automatically feeding the press through side opening could substantially reduce the operator noise exposure.

    Keywords: Noise control, Partial acoustic enclosure, Opening dimension, Opening position, Punch press
  • Asal Jebeli, Manouchehr Omidvari*, Rouhollah Kazemi, Kiomars Samradjah Page 17
    Introduction

    Performance assessment in any management is a key step in continuous improvement. While occupational safety and health management has been in place for several years, the question of how to control and evaluate the performance of this system still remains. Safety management needs to focus on predictive indicators, rather than on retrospective indicators focused on failure. The Safety Scorecard tool is designed to facilitate decision support and has the ability to integrate performance metrics with advanced metrics. The gas industry is considered a critical industry from the HSE perspective due to the quality and quantity of materials used and having three characteristics of high complexity, low flexibility and high vulnerability.

    Methods

    Following interviews with 6 experts from the provinces of Tehran province and also 4 HSE physicians who all had a master's degree and at least 20 years of experience in their field of work and HSE, general criteria and indicators affecting occupational health safety In Tehran Gas Supply Company, obtaining and using a questionnaire in comparison with a couple, the prioritization index was done based on the ANP model and using the opinions of experts. Then, by designing and completing the safety score card in the sample units, the performance of occupational safety and health in Tehran Gas Supply Company was assessed. The model presented in this research was implemented in Tehran Province Gas Department in 7 regions, which were finally compared with each other.

    Results

    Among the 8 performance indicators approved by experts, the occupational hazards analysis report index with a weight of 0.229 was in the first priority and the incident analysis index with a weight of 0.049 was in the eighth priority. Therefore, there is a need to create a strong mechanism for recording, analyzing and learning about all accidents and quasi-accidents. By designing the safety score card method, 7 units of the company were compared in terms of safety and occupational health performance during December 2017-2019. In the first year, case study 6 with a score of 5.6, more appropriate situation and case study 3 with a score of 0.048 Performance was more challenging and in the second year, case study 1 with a score of 4.08 had a more appropriate situation and case study 2 with a score of 6.66 had a more challenging situation. Therefore, the existence of continuous HSE monitoring system in the regions is very necessary and the performance of the regions has improved a lot after the presence of HSE observers.

    Conclusion

    Finally, a model of safety scorecard that integrates management indicators at different levels of an OHS management system, along with the implementation method of scoring safety cards, was proposed for Tehran Gas Supply Company. The model presented in this study includes action and response indicators, has the ability to monitor the performance of occupational safety and health management and helps managers and health and safety experts in industries and organizations to evaluate the effectiveness of this system.

    Keywords: performance assessment, occupational Safety, Health, Gas companies, Safety Score Cards, Gas supply companies
  • Mohammad Zabehi, Seyed Reza Azimi Pirsaraei, Roohalah Hajizadeh*, Ramazan Fallah Page 18
    Introduction

    In today's world, with the advancement of technology, hand tools that required the physical strength of the body have given way to electric and pneumatic tools. Despite all the advantages that these tools have, there are many limitations and problems due to their use for people, including sound and vibration. Most different machines and tools produce vibrations in varying proportions, the forces and effects of which are transmitted to the body through the hands called hand-arm vibration (HAV) 1. These vibrations can cause cardiovascular, neurological, or skeletal disorders in the upper extremities. Hand-transmitted vibration (HTV) 2 can also lead to peripheral neuropathy syndrome, whose symptoms include numbness, impaired sensory perception (tremor, cold, heat, pain), and loss of hand skills. Another complication of hand-arm vibration is blood vessel spasm, which is a clinical manifestation of the white finger phenomenon and varies depending on the intensity and duration of hand contact and the amount of hand-arm vibration. This study was performed in heavy machine puncture workshops. In punctures, workers use an Impact wrench to unscrew and tighten the machine wheel bolts. Using this wrench exposes operators to sound and vibration. The aim of this study was to Evaluation of workers' exposure to hand-arm vibration of impact wrench in heavy vehicles puncture shops and providing control

    Method

    This study was conducted with the participation of 20 employees of heavy vehicles puncture workshops who worked in different workshops with different Impact wrenches and were randomly selected. At first, the personal Demographic of the employees such as age, work experience, height, weight and level of education and the characteristics of the Impact wrench including weight, power, function life and manufacturer were recorded. Hand-arm vibration measurement GA2003 HARM VIBRATION METER made by CASTEL with a piezo electric T-shaped sensor was used to measure hand-arm vibration. Measurements were performed on the X, Y and Z axes according to ISO 5349-1. The effective vibration acceleration was measured in RMS mode and using a HARM filter. Then the effective total value vibration acceleration was calculated using Equation 1.Equation(1) ahv: total value effective vibration acceleration ( (   ahwx: X-axis effective vibration acceleration ( (  ahwy: Y-axis effective vibration acceleration (  ahwz:  Z -axis effective vibration acceleration ( ( 1. Hand Arm Vibration    2. Hand Transmission Vibration Image (1).  Pneumatic wrench on the left, a worker using it on the right There are about 10 screws in each wheel of heavy machinery, considering that the time required to open and close the screws of a wheel is 3 minutes, and considering the average number of wheels that can be opened and closed by one person during a day ( 20 wheels per day) The average exposure time was calculated as 1 hour, then using Equation No. 2, the effective acceleration equivalent to 8 hours of exposure per person was calculated and the results were compared with the allowable occupational exposure threshold of the country. Equation (2) A (8): the amount of effective vibration acceleration is equivalent to daily exposure  ahv: the total value effective vibration acceleration T: the vibration exposure time T0: the base time which is 8 hours per day.

    Result

    Mean personal Demographic including age, work experience, weight and height were 36  8.97 years, 10.55  7.52 years, 10.86 kg and 175  4.9 cm, respectively. The mean characteristics of pneumatic wrenches including torque (power), weight and function life were 2750 N/M, 13.7  2.04 Kg and 1.45  1.05 years, respectively. 50% of the wrenches belonged to Genius Company, 25% to TAITIAN Company and 25% to other companies. The maximum effective acceleration measured in the front handle of the Impact wrench was 20.35  on the Z axis. The mean effective acceleration of vibration in the front handle on the X, Y and Z axes was 16.95  8.98 , 18.35  6.93  and 20.35  10.39 , respectively. Also, the total value of the effective vibration acceleration for the front handle was 32.34 14.88 . Measurements performed on the rear handle of the Impact wrench showed that the total value of effective vibration acceleration for the rear handle was 45.22  21.99 and the maximum effective acceleration measured was 28 on the Z axis. The mean effective acceleration of hand-arm vibration in the rear handle of the Impact wrench in the X, Y and Z axes was 22.85  12.79 , 25.2  8.78 and 28 15.9 , respectively.The mean effective vibration acceleration obtained after using felt in the tool handle on X, Y and Z axes was 7.1  1.33 , 8.25  1.69  and 7.2 ± 2.1 , respectively. The Vibration total value of effective acceleration of three-way vibration after using felt was 13.27  2.57 . The maximum vibration reduction was related to the Z axis. The mean effective vibration acceleration obtained after using elastomer in the Impact wrench category in X, Y and Z axes was 14.45  6.06 , 17.15   6.68 , 14.45  6.06 , respectively. The mean Vibration total value of effective three- axes vibration acceleration after elastomer use was 29.21  10.76 .The mean vibration acceleration of the 8-hour exposure of the Impact wrench with the exposure time of 1 hour per day is 16.38  7.58 and is higher than the allowable occupational exposure limit (5 ). The mean effective vibration acceleration of the 8-hour exposure after using felt whit Exposure time of 1 hour per day was 4.67  0.887 which is less than the allowable daily exposure limit and more than the action limit (2.5 ). The mean effective vibration acceleration of exposure 8 hours after elastomer use was 10.18  3.78, which is higher than the occupational exposure limit. effective vibration acceleration is equivalent to 8 hours of exposure  Comparison of the means of the three modes of the total value of effective vibration acceleration of Impact wrench vibration, the total value of effective vibration acceleration after felt application and the total value effective vibration acceleration after elastomer application in Impact wrench handle, showed that the reduction of effective hand-arm vibration acceleration by using felt and elastomer in Impact wrench is significant (P <0.05). Also, according to the obtained results, felt is more efficient than elastomer and reduces the effective acceleration of hand-arm vibration to a greater extent, which is also a significant reduction of vibration (P <0.05). Graph of changes in mean effective vibration acceleration Evaluation of the relationship between Impact wrench vibration total value with power (torque), weight and function life variables showed that there is a significant relationship between power (torque), Impact wrench and hand-arm vibration total value (p <0.05) and As the power increases, the vibration rate increases. But there was no significant relationship between the variables of Impact wrench weight and function life with the total value of effective acceleration of hand-arm vibration caused by Impact wrench.

    Discussion

    The aim of this study was to evaluate the exposure of heavy machinery puncture workshop workers to hand-arm vibration caused by Impact wrenches and to provide control strategies. According to the results, the amount of hand-arm vibration caused by the Impact wrench is more than the allowable occupational exposure limit of the country and the highest vibration is in the rear handle of the Impact wrench and in the z axis (28). It is effective and increases the amount of hand-arm vibration by increasing it. The use of felt and elastomer in the Impact wrench category significantly reduced hand-arm vibration.The most effective acceleration of the hand-arm vibration was in the rear and front handles of the Impact wrench in the Z axis. The Z direction is along the length of the hand (from the fingertips to the arm) and when working with an Impact wrench is the maximum force and pressure applied to the back, i.e. in the direction of the hand. Therefore, most of the vibration is in the Z direction and in the same direction as the force generated by the Impact wrench.The maximum reduction in hand-arm vibration was by using felt on the Z axis and the maximum reduction was by using elastomer on the Y axis. Felt reduced by 70% and elastomer reduced by 43% the effective acceleration of hand-arm vibration caused by the Impact wrench. Although the results of repeated measures statistical tests showed that both coatings used in the Impact wrench handle significantly reduce hand-arm vibration caused by the Impact wrench, but the use of felt due to higher efficiency and the greatest reduction in hand - arm vibration in the Z axis (the maximum amount of vibration is caused by the Impact wrench in this axis) Can have a greater effect in reducing hand-arm vibration.According to the obtained results, the power or torque of the Impact wrench affects the vibration of the Impact wrench and with increasing torque, the amount of hand-arm vibration also increases. Statistical analysis by linear regression method also showed a significant relationship between Impact wrench strength and effective vibration acceleration (P <0.05), but there was no significant relationship between vibration and two variables of weight and function life. The amount of use of the Impact wrench during its function life is important and with the increase of the operating time of the Impact wrench, its power decreases so that in some cases it does not have the necessary efficiency to open and close the screws and employees are forced to change their Impact wrench. On the other hand, it is possible to increase the vibration rate by increasing the function life of the Impact wrench and the Depreciation of its parts. It seems that these two issues, i.e. increasing the Depreciation of parts and decreasing the power of the Impact wrench, neutralize the effect of each other on the resulting vibration. As a result, increasing the function life of the Impact wrench does not have a significant effect on hand-arm vibration.

    Conclusion

    In heavy machine puncture workshops, the level of daily occupational exposure of employees with hand-arm vibration caused by Impact wrenches is higher than the allowable occupational exposure of the country. The use of felt in the handle of the Impact wrench reduced by 70% and the elastomer reduced the vibration of the hand-arm by 43%, so the use of elastomer coatings and especially felt in the tool handle can be a good way to control the effective acceleration of hand-arm vibration.

    Keywords: Hand-arm vibration, Impact wrench, Heavy vehicles, Elastomer, Felt
  • Masoud Motalebi Ghayen, Elahe Ezati, Mitra Faghihi, Soudabeh Yarmohammadi, Shayesteh Shirzadi, Zahra Rahimi Khalifeh Kandi, Khandan Shahandeh, Mohamad Moradi, Fereshteh Taheri, Hasan Shahbazi, Somayeh Karami, Ali Asghar Farshad* Page 19
    Introduction

      The changing nature of work in today's world has caused a large number of people to be engaged in sedentary jobs. In such cases, lack of physical activity can lead to non-communicable diseases and increase morbidity and mortality. The purpose of this study was to provide a step-by-step descriptive design, implementation, and evaluation of a physical activity promotion program in the workplace using an intervention mapping approach.

    Methods and Materials:

     In this study, evidence-based and theory-based intervention design, guided by the steps of an intervention mapping approach, to promote physical activity in the workplace is described.

    Results

    Physical activity intervention was performed based on workplace as well as individual and interpersonal, environmental, and organizational goals. Interventions include using the Ministry's gym for all employees, consulting with sports experts and instructors, increasing the Ministry's sport administration programs, holding a cultural festival for the participation and cooperation of all managers, employees and their families, photography, and painting competitions, and helping physical activity assistants for follow-up and feedback. Communication channels included posters, pamphlets, labels, motion graphics, stands, booklets, and movies.

    Conclusion

    Intervention mapping ensures transparency of all components of the intervention and provides a systematic, theory-based, and evidence-based approach to interventions development in the sedentary behavior changes among employees.

    Keywords: Physical Activity, Intervention Mapping Approach, Workplace, Staff
  • RAJABALI DARUDI, Yoosef Faghihnia Torshizi, JAVAD JAVAN NOGHABI, MEHDI RAADABADI, Farahnaz Ezzati Ezzati, FERESHTE KARIMI* Page 20
    Background and Aim

    The Covid 19 epidemic has become one of the most important health system challenges in the world. This epidemic, in addition to death and disability, has come at a high cost. The aim of this study was to identify the methods of calculating the burden of Covid 19 disease.

    Materials and Methods

    The present study performed by systematic review method. All articles related to the Covid disease burden reviewed in five databases and two search engines by May 1921. Nine articles analyzed in the final analysis.

    Results

    Nine studies from December 2019 to April 2021 examined and calculated the burden of Covid-19 disease. 5 studies were published in 2020 and 4 studies in 2021. The studies were conducted in China, the United States, Saudi Arabia, Italy, Brazil and Iran. The costs of this disease were classified into medical and non-medical costs. Due to the emergence of this disease and the lack of sufficient knowledge about this disease, there are fundamental limitations in conducting economic burden studies of this epidemic.

    Conclusion

    Access to information is the most important prerequisite for these studies. Therefore, the method of disease management, information and diagnostic cases at the national level is very effective in calculating the economic burden of this disease. The requirements, limitations and basic framework of calculations in estimating the economic burden of this disease should be considered by researchers and policy makers of the health system.

    Keywords: Covid 19, Corona Viruses, Illness Cost, Disease Burden, DALY
  • Seyed Saeed Tabatabaee, Elahe Daghighbin* Page 21
    Introduction

    Human resources are considered as a major component of the health sector.  this study estimates the number of midwives required in maternity wards in hospitals by using the WISN method.

    Materials and methods

    This cross-sectional descriptive study was conducted in three hospitals affiliated to Mashhad University of Medical Sciences in Iran using the WISN method in 2019. The workload and the standard working time were determined through holding expert meetings; the timing methods were used to test and verify the standard working time; available working time was determined through holding meetings with personnel affairs experts, studying the relevant laws and regulations and personnel system information; and the actual workload was determined based on information management system and information registries. Microsoft Excel was used to analyze WISN data and Stata (version 19) was used to analyze statistical data.

    Results

    10 factors related to midwifes’ available working time were identified. Annual available working time for midwives in the studied hospitals was 1378 hours per year. In this study, labor, delivery, recovery and postpartum, recovery after cesarean care, and new born cardiopulmonary resuscitation (CPR) were identified as the main activities of midwives. The results have shown that the Centre hospital and the educational hospital faced with 2 and 13 midwifes shortage, respectively, while the non-educational hospital had 2 surplus midwives.

    Conclusion

    The results showed that although both center and educational hospitals are faced with a shortage of midwifery staff, in comparison of working pressure, midwives in the educational hospital are under more pressure than the midwifes in the center hospital; so staffing in the educational hospital is a top priority. so workforce recruitment has a significant role in these hospitals.

    Keywords: Workload Indicator of Staffing Need, Midwife, Hospital, Workforce